Сутність Пасхи — Значення Воскресіння Христового

Деякі факти про Воскресіння Ісуса

Грек Гермідій обіймав офіційну посаду біографа правителя Іудеї. До самого розп’яття він вважав Христа обманщиком.

Тому він за власною ініціативою відправився в ніч під Воскресіння до труни, сподіваючись переконатися в тому, що Христос не воскресне і тіло Його назавжди залишиться в землі.

Однак вийшло інакше.

«Наблизившись до труни. — записав Гермідій, — ми бачили в слабкому світлі ранньої зорі варту біля труни: двоє людей сиділо, інші лежали на землі, було дуже тихо.

Ми йшли повільно, і нас обігнала варта, яка йшла до труни змінити ту, яка перебувала там з вечора.

Потім раптом стало дуже світло. Ми не могли зрозуміти, звідки це світло. Але незабаром побачили, що воно виходить із сяючої хмари, яка наближалася. Воно спустилося до труни, і над землею там з’явилася Людина, яка ніби вся світилася. Потім пролунав удар грому, але не на небі, а на землі.

Від цього удару варта в жаху схопилася, а потім впала. В цей час до труни праворуч від нас по стежині спускалася жінка, раптом вона закричала: “Відкрилася! Відкрилася!”

І в цю мить нам стало видно, що дійсно дуже великий камінь, який лежав на труні, ніби сам собою піднявся і відкрив труну. Ми дуже злякалися. Через деякий час світло над труною зникло, стало тихо, як завжди.

Коли ми наблизилися до труни, виявилось, що там вже немає тіла похороненої людини».

Лабірітіос, довірена особа прокуратора Іудеї Понтія Пілата, у момент Воскресіння Христа опинився зі своїми чиновниками недалеко від місця поховання Христа.

Вони ясно бачили падіння каменя, що закривав труну, і яскраво сяючу фігурку, яка піднялася над цим місцем. Лабірітіос разом зі своїми супутниками і сторожами поспішили повідомити про це владу.

Сирієць Ейшу, відомий лікар, який лікував Пілата, належав до найбільш видатних людей свого часу. Відомий як видатний медик і натураліст, дуже популярний на Сході, а потім і в Римі, він написав твори, які склали цілу епоху в науці.

Недаремно історики науки вважали, що він по праву займає місце лікаря поруч з Гіппократом, Цельсом, Галеном, а як анатом — поруч з Леонардо да Вінчі і Везалієм. Лише маловідома мова, якою він писав, перешкодила його визнанню.

Важливо те, за яких обставин Ейшу спостерігав описане ним.

За дорученням Пілата він з вечора напередодні Воскресіння знаходився поблизу труни з п’ятьма своїми помічниками, які завжди супроводжували його. Він був свідком поховання Христа.

В суботу він двічі оглядав труну, а увечері за наказом Пілата відправився сюди з помічниками і мав провести тут ніч. Знаючи про пророкування щодо Воскресіння Христа, Ейшу та його помічники-медики цікавилися цим як дослідники природи. Тому все, пов’язане з Христом і Його смертю, вони ретельно досліджували.

У ніч під Воскресіння вони не спали по черзі. З вечора його помічники лягли спати, але задовго до Воскресіння прокинулися і відновили спостереження за тим, що відбувається в природі.

«Ми всі — лікарі, варта та інші, — пише Ейшу, — були здорові, бадьорі, відчували себе так, як завжди. У нас не було жодних передчуттів.

Ми абсолютно не вірили, що померлий може воскреснути. Але Він дійсно воскрес, і всі ми бачили це на власні очі».

Великдень (Пасха) — Світле Христове Воскресіння

Церковні свята